Uutiskirje 2/2019

Puheenjohtajan kevättervehdys

Kevät on mennyt tyypilliseen tapaan vauhdikkaasti! Tilinpäätöskiireiden jälkeen on julkaistu vuosi- ja vastuullisuusraportit jonka jälkeen päästiin yhtiökokouksiin. Nyt alkaa olla jo 1. neljänneksen tuloskausi lopuillaan ja kevään roadshowt ja konferenssit päällä.

Myös yhdistyksen toiminta on ollut vilkasta kevään aikana. Järjestimme konsensusennusteiden käytäntöjen muutoksesta keskustelutilaisuuden, ja tilaisuus keräsikin ison joukon jäseniä koolle ja keskustelu oli vilkasta. Tästä lisää alla. Alkuvuonna teetimme myös laajan palkkatutkimuksen, ja Taloustutkimus esitteli meille tutkimuksen tulokset maaliskuussa. Tutkimuksen yhteenveto on saatavilla jäsensivuilla. Huhtikuussa olimme Pohjoisranta BCW:n vieraana ja kuulemassa sekä oppimassa kriisiviestinnän viimeisimmistä tuulista. Nyt juuri toukokuun alussa kokoonnuimme ”sisaryhdistystemme”, Meklariyhdistyksen ja Suomen Sijoitusanalyytikoiden kanssa, kuulemaan ilmastonmuutoksesta St1:n Mika Ahon toimesta.

Konsensusennusteet
Konsensuskäytäntöjen muuttuminen on puhuttanut monessa listayhtiössä. Pankkiiriliikkeiden ja analyytikoiden konsensusennusteiden käytännöt ovat muotoutumassa uudelleen, ja tästä teemasta yhdistys järjesti keskustelutilaisuuden keväällä.

Tämän tilaisuuden jatkona kävimme Hanna-Maria Heikkisen kanssa vierailulla Finanssivalvonnassa keskustelemassa viimeaikaisista muutoksista markkinoiden konsensusennusteiden keräämiseksi. Meillä oli hyvä keskustelu markkinavalvojan kanssa konsensusennusteiden tarpeellisuudesta eri pääomamarkkinoilla toimijoille, niin sijoittajille, analyytikoille, sekä yhtiöille. Lisäksi toimme esiin yhdistyksen, kuin myös yhtiöiden, huolen konsensusennusteiden laadun heikkenemisestä, jos yhteenvetoon osallistuu entistä pienempi otos yhtiötä seuraavista pankeista.

Keskusteluissa Fiva toi esiin, että sääntelystä tulevaa velvoitetta konsensusennusteiden julkistamiseen ei ole, vaan niiden julkaiseminen on kunkin liikkeeseenlaskijan vapaasti päätettävissä. MAR ja sen nojalla annettu komission delegoitu asetus sääntelevät kuitenkin sijoitussuositusten tuottamista ja levittämistä. Toistaiseksi ESMA ei ole ottanut kantaa siihen, miten MAR:n tai delegoidun asetuksen säännökset soveltuvat konsensusennusteiden julkistamiseen. Tällaista tulkintaa ei myöskään ole tällä hetkellä näköpiirissä. Näistä syistä liikkeeseenlaskijoiden konsensusennusteiden julkistamismenettelyihin ei ole toistaiseksi tarvetta tehdä muutoksia. Mikäli EU-tasolla myöhemmin linjataan kysymystä, niin linjaukset luonnollisesti tulee huomioida myös meidän markkinalla.  

Fiva oli myös tutustunut tämänhetkisiin käytäntöihin ennusteiden julkaisusta yhtiöiden kotisivuilla, ja totesi erityisen hyväksi tavan, jossa ennen konsensustietoihin pääsemistä on vastuuvapauslauseke joka erottaa konsensustiedot yhtiön vastuusta.

Fivan käsityksen mukaan sääntely ei estä pankkiiriliikkeitä osallistumasta konsensusten koontiin. IR-yhdistys jatkaa edelleen keskustelua pankkien kanssa löytääksemme kaikkia tyydyttävän ratkaisun mahdollisesti aiempaa tiiviimpien konsensusennusteiden saamiseksi mutta hyvän ja laadukkaan palvelun tarjoamiseksi eri pääomamarkkinoiden toimijoille.

Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokous pidetään kesäkuun 10. päivä F-Securella, jossa puhujavieraana on Risto Siilasmaa. Luvassa siis varmasti mielenkiintoinen puheenvuoro mm. hallituksen puheenjohtajan roolista pörssiyhtiössä! Tätä ei kannata jättää väliin!  

Aurinkoista kevättä ja kesän odotusta, nähdään vuosikokouksessa!
 
Marja Mäkinen
Hallituksen puheenjohtaja

Vain yhdistyksen jäsenet näkevät koko uutiskirjeen

Jos olet jäsen niin kirjaudu sivustolle. Voit myös hakea seuran jäsenyyttä.